Mousaka

2014-02-16 18.04.54

Om alvast even in de zomerstemming te komen  hier mijn heerlijke recept voor mousaká.

Voor acht personen of 10

1 kg stevige aardappels (even voorkoken)
6 aubergines
800 gram gehakt of vegetarisch gehakt als je geen dieren eet.
2 uien
3 blikken tomaten
100 gram roomboter
50 gram bloem
halve liter melk
nootmuskaat, peper, zout, oregano, suiker, lekkere azijn, bouillonblokje
4 eieren en 3 eieren om de aubergines in te bakken
200 gram geraspte kaas (parmezaan of pittige oude kaas)

Aardappels zijn voorgekookt, net niet gaar. Aubergines in de lengte in plakken snijden, bestrooien met zout en in een vergiet leggen met een bord erop (uurtje)
afspoelen en goed droog deppen. In een platte schaal een paar eiwitten opkloppen. In een koekenpan een flinke laag olijfolie verhitten. Haal de plakken aubergine door het eiwit en bak ze bruin. Het eiwit zorgt ervoor dat de aubergines veel minder olie absorberen (tip van een Griekse mama)
De uien fruiten en  het gehakt erbij en bruin bakken. Pureer de blikken tomaat en doe dat samen met het zout, peper, wat suiker, een flinke scheut azijn een bouillonblokje  en de oregano bij het gehaktmengsel. Half uurtje laten pruttelen en indikken. Nu alleen de bechamelsaus nog. Smelt de boter in een pan en doe de bloem erbij. Laat nu dit mengsel onder voortdurend roeren garen, niet te hoog vuur, het mag niet verkleuren. Giet geleidelijk de melk erbij en blijf roeren totdat er een dikke saus ontstaat. Haal de pan van het vuur en roer de kaas en daarna de eieren erdoor.

Tot zover de mise en place.
Pak een grote ovenschaal, beetje olijfolie erin en maak laagjes van aardappel, gehaktmengsel en aubergine. Eindig met de saus. Bak de mousaká in een hete oven (200 graden) in ongeveer 45 minuten bruin. Lauw eten met een lekkere salade erbij en morgen weer 🙂

PhotoGrid_1392567242279

Advertenties

Over dokajunk

Fotografie, recepten, gedichten, lp's aan de muur

Geplaatst op februari 16, 2014, in Eten en drinken en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: