Gratis rozenbotteljam

Lekker onthaasten langs de Waterweg.  Bij het stadje waar ik woon staan behoorlijk wat rozenstruiken langs de dijk, verschillende soorten merkte ik. Van één soort (vraag mij niet)  heb ik vanmiddag ongeveer 1,5 kilo rozenbottels geplukt. Pluk bij voorkeur de ietwat gerimpelde, rijpe exemplaren hier zit de meeste smaak aan. De harde rode zijn smakeloos, de bruine meestal ingedroogd. Even erin knijpen en als er dan een zachte puree in zit is het prima, je komt er snel genoeg achter. O ja, je moet niet bang zijn van af en toe een stekeltje in je vingers of spinnen. Probeer schoon te plukken, dat scheelt later takjes en blaadjes verwijderen. Pluk ook boven de 1.60 meter er wordt nogal druk gevist langs het water. (pishoogte)

Eenmaal thuis controleer je op takjes en haal je eventueel de ingedroogde blaadjes eraf. Vervolgens even wassen en koken met ongeveer een halve liter water (20 minuten) tot je een vrij dikke prut over hebt. Gooi gewoon alles in de pan, de pitjes zeef je er later uit. Ik heb het recept van het voedingscentrum grotendeels aangehouden.

Als alles zacht is vuur uit en de boel door een roerzeef draaien, dit kost even wat moeite. (mag je best van mij lenen als ik je ken) Ik had van de 1,5 kilo ongeveer 1100 gram. Dit kook je vervolgens met 500 gram geleisuiker (kijk op het pak) Doe de boel in schone jampotten (kokend water, soda en goed naspoelen), deksel erop en de potjes op zijn kop zetten. Lik nu de pan uit.

Ik heb nu 4 potten super lekkere jam, uurtje plukken, uurtje koken en schoonmaken.

Hieronder het recept voor de dyslectici onder u. Volgende keer vertel ik hoe je een strik kan maken en hoe een konijnenstoofpotje te koken 😉

2014-10-05 12.48.12
2014-10-05 13.21.50
Knipsel
2014-10-05 15.49.35
2014-10-05 15.44.46

 

 

 

Advertenties

Over dokajunk

Fotografie, recepten, gedichten, lp's aan de muur

Geplaatst op oktober 5, 2014, in Eten en drinken en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: